Facebook Pedicure Lisanne HoofddorpE-mail Pedicure Lisanne Hoofddorp Maak een afspraak met Pedicure Lisanne Hoofddorp
Maak een afspraak
06-28055872

Ingroeiende nagels

Een pijnlijke aandoening, vaak aan de grote teennagel, die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De pedicure kan u meestal direct van de pijn af helpen en tips geven om te voorkomen dat uw nagels gaan ingroeien.

Hoe ontstaan ingroeiende teennagels

– Slecht passende schoenen: Zijwaartse druk van te smalle schoenen dwingt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.
– Verkeerd knippen: Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat schijnbaar een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn dan de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich dan over de teennagel krullen, zodat het ingroeien weer opnieuw begint. Nagels hebben juist een beschermende werking voor de zachte teentoppen. Zij dienen altijd minimaal 1 millimeter uit te steken voorbij de teentoppen.

– Een ander veelgemaakte fout is, dat men de hoek van de nagel schuin weg knipt. Ook weer om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt welke nog makkelijker in het zachte weefsel dringt en dat geeft pijn en kan gaan ontsteken.

– Afwijkende ronde nagelvorm ook wel tunnelnagels genoemd: Te ronde nagelstand die er voor zorgt dat de nagelranden in de huid gaan steken en vast kunnen gaan zitten. Door de nagels regelmatig goed te laten knippen en vrezen bij de pedicure kunnen problemen verholpen en voorkomen worden.

Verloop

In veel gevallen speelt één van de zojuist genoemde factoren een rol. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking en in het ergste geval een bacteriële infectie. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.

Behandeling

U wordt geadviseerd niet zelf langdurig te proberen een ingroeiende nagel te behandelen. De pedicure heeft daartoe instrumenten en medicamenten en kan er voor zorgen dat de nagel optimaal glad wordt gemaakt en afgerond wordt zodat deze niet meer in de huid kan steken. Bovendien kan de pedicure er voor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen.

Voorkomen beter dan genezen

Dit gaat zeker op voor een ingroeiende nagel. Wanneer u aandacht schenkt aan de volgende punten kunt u deze pijnlijke aandoening voorkomen.

– Knip teennagels altijd recht en niet te kort,
– Knip nooit hoekjes van de teennagel te rond af,
– Vijl ook de teennagels netjes glad zoals uw vingernagels,
– Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte.

Niet wachten

Tenslotte adviseren wij u om niet te lang te wachten met een bezoek aan de pedicure na de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit om pijnlijke ontstekingen te voorkomen.

Ingegroeide nagel